Zoals we eerder dit jaar berichtten, nemen 'burgerinitiatieven' zoals zorgcoöperaties in ons land alsmaar toe. Onze kennis erover groeit ook, daar berichten we op deze plek graag over. Zodat een groeiende beweging van mensen die willen bijdragen aan de zeggenschap van mensen daar zijn voordeel mee kan doen.

Coöperatieve zeggenschap

Pas verschenen onderzoek over wat er wel en niet werkt in zorgcoöperaties, geeft aan dat deze manier van 'zorg organiseren' hoog gewaardeerd wordt door mensen die die zorg ontvangen. "Zorgverleners werken er ook graag voor, of ze dat nu vrijwillig doen of betaald." Niet gek ook als burgerinitiatieven ontstaan vanuit wensen van mensen. Of als reactie op bestaande manieren waarop situaties georganiseerd zijn die niet aansluiten bij de behoeften van mensen, dat wat zij belangrijk vinden.

Organisaties zijn nu ook nog veelal gewend te organiseren vanuit de eigen organisatie en haar economische of juridische waarden als middelpunt. En nog niet vanuit de waarden van de mens die zorg ontvangt en geeft of een woning huurt. Zorgorganisaties en verhuurders weten bijvoorbeeld vaak niet precies wat hun klanten willen.

Naast dat goede afstemming van vraag en aanbod tot betere kwaliteit van zorg kan leiden, blijkt dat zorgcoöperaties die zorg ook efficiënter kunnen organiseren. En dus goedkoper, zoals ook in dit artikel beschreven.

Bouwstenen voor nieuw samenspel

Mogelijkheden voor betrokken en geïnteresseerde partijen dus. En natuurlijk ook uitdagingen, want een en ander vraagt ook nieuw (samen)spel.

Om kennis en succesverhalen uit de praktijk te verzamelen, zochten Movisie, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActivAge burgerinitiatieven op (waaronder zorgcoöperaties). Deze ervaringen zijn onlangs gebundeld in een serie online artikelen. Daarin laten de burgerinitiatieven zien wat zij feitelijk aan bewoners bieden die langdurige zorg- of ondersteuningsvragen hebben en mogelijk ook dement zijn.

Steeds vanuit de vraag: wat kunnen we hier van leren? In de artikelen staan aandachtspunten voor actieve burgers en wat belangrijk is voor gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Heb je zelf goede ervaringen, of juist vragen of uitdagingen die je wilt delen met anderen in ons netwerk? Reacties zijn van harte welkom. Bijvoorbeeld onder of naast dit bericht. Alvast bedankt!

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • Ook via Inclusionlab deelt men ervaringen van dergelijke initiatieven; het is voor mij ook nieuw en ontdekken wat zij doen. Benieuwd? kijk hier.

  • Ik was enige tijd geleden bij het burgerinitiatief Witte Bollen in de wijk Overvecht in Utrecht. Het was heel leuk om daar te zien hoe men organiseerde waar op dat moment behoefte aan was; bijvoorbeeld aanwezigheid van de woningbouw coöperatie om vragen te beantwoorden van buurtbewoners over hun huizen.
    Welke burgerinitiatieven kent u allemaal?
Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen