Op dinsdagavond 9 februari ging het debat over het opnemen van een persoonsgebonden budget (pgb) in de Zorgverzekeringswet (Zvw) verder waar het 3 februari eindigde. Nadat een grote meerderheid van de Tweede Kamer vorige week het opnemen van toegangscriteria voor een pgb in de Zvw steunde, is deze meerderheid sinds gisteren verdwenen. De PvdA sloot zich bij de VVD aan om niet direct criteria in de wet op te nemen, maar die later te regelen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Dit is een maatregel die staatssecretaris Van Rijn kan nemen.

Gemiste kans

Verschillende politieke partijen in de oppositie zijn niet blij met deze ontwikkeling, omdat niet meer duidelijk is hoe de toegangscriteria opgesteld gaan worden. Zij zijn bang dat verzekeraars een te grote rol in dit proces krijgen. LOC had graag gezien dat de toegangscriteria vooraf waren vastgelegd. Op die manier krijgen alle mensen dezelfde rechtspositie als het gaat om een pgb in de verschillende zorgwetten (Wmo, Wlz, Jeugdwet én Zvw). Wanneer mensen zelf hun eigen zorg willen inkopen met een pgb, moet dit mogelijk zijn. En moeten regels hiervoor gelijk zijn. Zie ook onze eerdere berichten hierover.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen