Gisteren berichtten we over het rapport dat de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) diezelfde dag publiceerde over de veiligheid in verpleeghuizen. Die blijkt onder de maat. Veel mensen in het land zijn geraakt door het aangrijpende nieuws. De Tweede kamer wil een spoeddebat. De reactie die LOC schreef, met oproep aan politiek en beleidsmakers, een behulpzame notitie, en aankondiging van een groot landelijk vernieuwingsproject werd snel opgepikt door diverse media. In dit bericht ook een interview met LOC-coördinator Marthijn Laterveer, dat vanochtend in Trouw verscheen.

IGZ-rapport

In veel verpleeghuizen blijkt de veiligheid onder de maat. Dat is al jaren zo en verandert ook niet als we meer van hetzelfde blijven doen. LOC concludeert dat het in de zorg teveel over geld, regels en protocollen gaat. Het systeem staat centraal. En dat kunnen we alleen veranderen door echt vanuit de relatie tussen bewoner, naaste en zorgverlener te organiseren. En omdat ieder mens anders is, betekent het dat we steeds vanuit de context moeten organiseren.

Structureel probleem

Het onderzoek betreft 150 zorgorganisaties. LOC constateert dat de in het rapport geconstateerde problemen zich niet beperken tot deze 150. Ook in andere organisaties zijn dezelfde problemen zichtbaar. Het is te makkelijk om alleen naar externe factoren, zoals de opleidingen en de arbeidsmarkt te wijzen. Het structurele probleem in de hele verpleeghuissector is vooral de manier van organiseren. We hebben zorg, omdat er mensen zijn die zorg nodig hebben. Nu zijn de randvoorwaarden, zoals zorginkoop, protocollen en toezichtcriteria, vaak belangrijker dan de behoeften van mensen. Dat moet veranderen. Bovendien zal dat geld besparen.

Radicale vernieuwing nodig

Over de oproep van LOC aan politiek en beleidsmakers, de behulpzame notitie, en aankondiging van de activiteiten die LOC onderneemt om te werken aan de benodigde radicale vernieuwing, is hier meer te lezen. Cliëntenraden die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden tot ondersteuning die LOC kan bieden, vinden daar ook meer informatie.

In de media

De reactie van LOC op het IGZ-rapport werd door vele landelijke media overgenomen. Zo berichtten Nu.nl, Reformatorisch DagbladSkipr en Zorgvisie erover. Vanochtend verscheen in dagblad Trouw ook een interview met LOC-coördinator Marthijn Laterveer. Waarin hij verder op de kwestie ingaat nu de zorginstellingen waar de kwaliteit onder de maat is gepubliceerd worden. Het interview is hieronder te lezen. Trouw schreef zojuist op hun website ook een update over het spoeddebat dat de Tweede Kamer nog deze week wil organiseren. Ook daar wordt de reactie van LOC weer genoemd.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen