De afgelopen twee weken hebben we zes podcasts over jeugdhulp gedeeld. De zes geïnterviewden hebben allemaal vanuit een andere rol met jeugdhulp te maken (gehad) en vertellen zeer persoonlijk en openhartig over hun ervaring en delen hun visie op jeugdhulp. We hopen dat deze verhalen door zoveel mogelijk mensen - die vanuit welke rol dan ook met jeugdhulp te maken hebben - gehoord worden. Van wethouders tot (jeugd)hulpverleners, politici, bestuurders, jongeren en ouders. De podcasts zijn al door veel mensen en organisaties opgepikt en de reacties zijn enorm positief.

Luister naar alle zes gesprekken op het Soundcloud account van LOC Jeugd

De gasten
Zes mensen delen hun ervaringen en visies:

  • Narita Derks: ervaringsdeskundige en lid van de jongerentaskforce van Augeo: “Wat ik zelf anders zou doen als ik hulpverlener was? Altijd ieder kind alléén spreken. Ik vind dat zoiets fundamenteels.”
  • Robbin van der Zanden: werkzaam als ervaringsdeskundige bij jeugdhulpaanbieder Oosterpoort waar hij eerder zelf begeleiding kreeg: “Wat mij hielp? Die ene hulpverlener die mij er op bleef wezen dat ik het zélf moest doen. Én dat ze geen 9-5 mentaliteit had”.
  • Oscar Rohde: vader van drie kinderen en lid van de cliëntenraad van de Jeugdbescherming Amsterdam: “Ik zou hulpverleners heel graag willen meenemen in de wereld van de ouderverstoting en de schade die deze met zich meebrengt”.
  • Riska ter Haar: jeugdhulpverlener bij Het Dagelijks Bestaan: “Ik probeer ze in de wereld te zetten. Maar dat ik word teruggefloten wanneer ik iets voor jongeren wil inzetten vind ik irritant. Je moet ze in de beweging houden; stilstand is achteruitgang”.
  • Marion Welling; zorgvernieuwer vanuit cliëntperspectief en schrijver van het boek: ‘Cliënt centraal in de jeugdhulp’: “ je kunt er 1000 methodieken tegenaan gooien, maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat er een goeie klik is tussen cliënt en hulpverlener”.
  • Marienne Verhoef: bestuurder Spirit Jeugdhulp en De Bascule: “We doen ons best om te leren van jongeren en ouders. Die lerende en ondernemende houding is cruciaal. Maar óók de houding het niet altijd beter te weten en eigen beperkingen te zien.”

Artikel
Het waren ‘maar’ zes verhalen. Daar kan niet één waarheid uit worden ontleend, maar dat was ook niet het doel. Tegelijkertijd herkennen we ook meerdere rode draden door de gesprekken heen. Dat maakt het extra waardevol materiaal. We zullen binnenkort ter afronding van dit project een samenvattend artikel publiceren met de meest treffende en inspirerende uitspraken van alle zes geïnterviewden. Dit artikel zullen we ook weer delen. Hier via het platform en via onze sociale mediakanalen: FacebookLinkedIn en Twitter onder #podcastsjeugdhulp.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen