In de afgelopen weken hebben onder meer de grootstedelijke cliëntenraden Utrecht en LOC hun zorgen geuit aan het Zilveren Kruis en de Gemeente Utrecht over pilot 'Zorg in de wijk' (lees hier het eerdere nieuwsbericht daarover). Inmiddels is - samen met huisartsen, ziekenhuizen, zorgaanbieders, Alzheimer Nederland, Hospice Utrecht en palliatief netwerk - een dergelijk signaal ook uitgegaan naar de leden van de Tweede Kamer.  De ondertekenaars van de brief stellen daarin onomwonden dat de pilot ‘Zorg in de wijk’ de continuïteit van zorg bedreigt en dat die de keuzevrijheid voor cliënten beperkt. Ook is de kwaliteit van zorg voor Utrechtse burgers in het geding.

Uitkomsten pilot onomkeerbaar

Verzekeraar het Zilveren Kruis stelt dat de langdurige relaties tussen vaak kwetsbare mensen en hun hulpverleners gehandhaafd blijven, maar de partijen hebben zorg dat die belofte niet zal worden waargemaakt. Zij schrijven: "Jarenlang is gewerkt aan het delen van kennis, ervaring en oplossend vermogen en is zorgvuldig vertrouwen opgebouwd tussen mensen en gelieerde organisaties. De pilot 'Zorg in de wijk' slaat een breuk in die verbindingen. Professionals die door de burgers zeer worden gewaardeerd, worden in onzekerheid gebracht over het voortbestaan van hun arbeidsplaats."

De organisaties vinden het woord ‘pilot’ dan ook misleidend: Zilveren Kruis organiseert niet een klein experiment naar de werking van een nieuwe vorm van zorginkoop. Het is niet zo, dat als blijkt dat het niet goed werkt, dat het dan weer hersteld kan worden. De aanpak van de 'pilot' heeft onomkeerbare gevolgen. Lees hier de hele brief aan de Kamer.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen