Het kabinet heeft een aantal besluiten genomen om de zorgkosten in 2017 voor burgers te verlagen. Deze zijn nog niet helemaal definitief, maar het Centraal Administratiekantoor (CAK) heeft de veranderingen vast op een rij gezet. In het onwaarschijnlijke geval dat hier nog iets aan verandert, wordt LOC hierover op de hoogte gebracht en laten wij dat via onze media meteen weer weten.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Vanaf 1 januari 2017 gaat de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning omlaag. Dit betekent dat iedereen iets minder eigen bijdrage gaat betalen. Ook gaat het minimale bedrag dat u aan eigen bijdrage betaalt omlaag.

In 2016 is het minimale bedrag € 19,40 voor alleenstaanden en € 27,80 voor een huishouden. De bedragen in 2017 zijn afhankelijk van uw situatie:

  • Alleenstaanden betalen minimaal € 17,50.
  • Meerpersoonshuishoudens boven de AOW-gerechtigde leeftijd betalen minimaal € 17,50.
  • Meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd met een verzamelinkomen lager dan € 35.000 hoeven geen eigen bijdrage meer te betalen.

Modulair pakket Wlz

Heeft u een modulair pakket thuis? En ontvangt u maximaal 20 uur zorg per maand? Dan gaat u mogelijk minder eigen bijdrage betalen. Het minimale bedrag aan eigen bijdrage is vastgesteld op 23 euro per maand.

Rekenprogramma 2017

Wat gaat u in 2017 betalen? Eind november is het CAK-rekenprogramma voor 2017 beschikbaar. Hiermee kunt u berekenen wat u aan eigen bijdrage gaat betalen.

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) laat verder nog weten: "uiteraard informeren wij onze klanten via onze website en waar mogelijk via een brief en tijdens telefoongesprekken. Daarnaast voorzien we gemeenten van voorlichtingsmateriaal, zodat ook zij klanten kunnen informeren over de wijziging van hun eigen bijdragen."

Brief staatssecretaris

Voor wie geïnteresseerd is in de achtergrond en berekening van deze veranderingen, lees hier de

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen