Halverwege september was het groot nieuws: zorgverzekeraars zouden meer toegang krijgen tot de medische dossiers van mensen. De Tweede Kamer is toen namelijk akkoord gegaan met een wetsvoorstel waarmee fraude in de zorg bestreden moet worden. LOC heeft toen laten weten dat ze tegen het voorstel in deze vorm is. Zorgverzekeraars zouden verzekerden namelijk vooraf om toestemming moeten vragen om het medisch dossier in te zien.Om daarmee fraudeonderzoek mogelijk te maken. 

Brede coalitie

Na goedkeuring door de Tweede Kamer, moet het wetsvoorstel nog wel langs de Eerste Kamer. Die behandelen het voorstel op 8 november. LOC heeft samen met de Patiëntenfederatie, de Landelijke Huisartsen Vereniging en fysiotherapeuten (KNGF) een brief gestuurd. Met daarin de oproep om het wetsvoorstel op het laatste moment nog te wijzigen.

Vooraf toestemming

Het wetsvoorstel regelt nu dat zorgverzekeraars verzekerden achteraf informeren wanneer ze het medisch dossier hebben ingezien. Dat gaat echter nog niet ver genoeg. De coalitie van organisaties vraagt nadrukkelijk om toestemming vooraf te regelen. Zodat verzekerden nog steeds over hun eigen dossier gaan. Het medisch dossier is namelijk van de verzekerde. En niet van de zorgverzekeraar.

Benieuwd naar de hele brief die we naar de Eerste Kamer stuurden? Die kan je hier lezen.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen