Deze korte video toont wat goede zorg inhoudt volgens het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg dat begin 2017 werd vastgesteld. Het kwaliteitskader biedt richting aan wat we in Nederland mogen verwachten van de verpleeghuiszorg.   

LOC draagt graag verder bij aan realisatie van goede zorg, zoals het kwaliteitskader beoogt. Daarom hebben we ons samen met andere organisaties ingezet voor deze publieksversie in de vorm van een korte video. De inhoud van het kwaliteitskader wordt hiermee voor veel mensen toegankelijk. Dit helpt cliëntenraden bij het optimaal benutten van de mogelijkheden van het kwaliteitskader.

Binnenkort komt ook de schriftelijke publieksversie van het kwaliteitskader beschikbaar. Daarover zullen we via dit platform berichten.

Meer informatie 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • anoniem zei:

  Mooi filmpje. 
  Hoe verhoud dit zich met kwaliteit - en haccp regels, 
  welke instellingen maar moeilijk los kunnen/durven laten? 
 • Nu geldt bij alle normen in het kwaliteitskader dat de normen zelf niet in alle gevallen heilig zijn: het is niet de bedoeling dat we veel nieuwe regels krijgen. Het gaat vooral om de gedachte erachter: en om op basis daarvan met elkaar in gesprek te gaan en te blijven zoeken, leren en verbeteren wat in een bepaalde situatie nodig is.

  De Inspectie heeft ook haar toezichtkader op dit kwaliteitskader aangepast en hanteert nu het principe: pas toe, of leg uit.
  In die zin hebben zorgorganisaties wel degelijk ruimte om zelf stil te staan bij wat in een bepaalde locatie wel/niet werkt en ruimte om alternatieven aan te dragen.
  Feit blijft natuurlijk dat de basiskwaliteit en -veiligheid van zorgverlening geborgd moet zijn.

  Wellicht is het leuk om deze vraag nog wat concreter te maken, en dan ook op het platform bij het onderwerp radicale vernieuwing - van regels naar relaties - te stellen?

 • anoniem zei:

  Mooi filmpje. Even een vraag; Op hoeveel bewoners dienen er twee verzorgenden aanwezig te zijn? Het is nogal een verschil of het om kleinschalig wonen gaat (zo'n 8 bewoners) of grootschalig.
  • De betreffende norm uit het kwaliteitskader is geïnspireerd op het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers uit 2016 (Scherp op ouderenzorg). Zij stelden dat tòt er een duidelijke norm is die is afgestemd op bepaalde mix van bewoners (de zgn 'contextgebonden' bezettingsnorm), uitgegaan zou moeten worden van 2 zorgverleners op maximaal 8 bewoners.

   Nu geldt bij alle normen in het kwaliteitskader dat de normen zelf niet in alle gevallen heilig zijn: het is niet de bedoeling dat we veel nieuwe regels krijgen. Het gaat vooral om de gedachte erachter: en om op basis daarvan met elkaar in gesprek te gaan en te blijven zoeken, leren en verbeteren wat in een bepaalde situatie nodig is.

   In het geval van deze bezettingsnorm is het ook van belang om het gedachtegoed erachter in ogenschouw te nemen. In dit geval is de gedachte dat bewoners op piek-momenten op een dag niet allen worden gelaten en er op die momenten twee zorgverleners aanwezig zijn.

 • Een anonieme schrijver zei:

  Prachtig filmpje met alleen mannelijke bewoners in bed, rolstoel enz. Er wonen veel meer vrouwen dan mannen in verpleeghuizen. Waarom geen mix ?
 • Beste,

  Hartelijk dank voor de reactie. Het klopt dat het merendeel van de bewoners in verpleeghuizen in NL vrouw is.

  De bedoeling is zeker geweest om een goede mix in de film te tonen, niet alleen wat betreft bewoners, maar ook van naasten en zorgmedewerkers.

  Een van de vrouwelijke bewoners in deze film zit in een rolstoel (zie minuut 0.41, 2.52) en een van de vrouwelijke bewoners is bedlegerig (zie minuut 1.27, 2.15).

  Hartelijke groet,

  Willeke Krijgsheld

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen