De Tweede Kamer stuurde eind februari 2018 een verslag met vragen en opmerkingen over het wetsvoorstel Wmcz 2018 (Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen) naar de regering. Wanneer de betrokken ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie reageren op dit verslag is nog niet bekend. Het is gebruikelijk dat dit binnen drie weken na het vaststellen van het 'verslag' gebeurt. LOC en andere partijen stuurden al eerder reacties op het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer. 
 
Reactie LOC op wetsvoorstel
In de brief met reactie van LOC aan de Tweede Kamer staat dat LOC het deels eens is met het wetsvoorstel en deels ruimte ziet voor verbetering. Doel van LOC is om zoveel mogelijk zeggenschap te realiseren voor mensen die zorg nodig hebben. Lees verder over de reactie van LOC.
 
Reactie Branchorganisaties Zorg 
De BoZ (Brancheorganisaties Zorg: Actiz, GGZ Nederland, NFU, NVZ, VGN) stuurde eveneens een brief aan de Tweede Kamer met een reactie op het wetsvoorstel. Daarin werden teksten van LOC over het recht op het instellen van een cliëntenraad uit de context gehaald. De brief kan de indruk wekken dat LOC voorstander is van de mogelijkheid om geen cliëntenraad in te stellen.
 
LOC vóór recht op een cliëntenraad
LOC heeft in de geciteerde brief gepleit voor een wettelijk vastgelegde actieve rol voor cliënten en naasten in het vormgeven van medezeggenschap. Zodat zij zelf kunnen bepalen op welke manier medezeggenschap wordt uitgeoefend. En daarbij hebben we voor maatwerk gepleit. Maar mét de gedachte dat het recht op een cliëntenraad blijft bestaan.
 
Overleg LOC en BoZ
Inmiddels heeft BoZ aan LOC laten weten de gang van zaken te betreuren. Beide partijen maken een afspraak om met elkaar te spreken over hoe werkbare en werkzame medezeggenschap het beste in de nieuwe Wmcz kan worden geregeld.
 
Voor de briefwisseling tussen LOC en BoZ zie: www.wmcz.nl
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen