De jaarlijkse Week van de Psychiatrie in 2018 vindt plaats van maandag 19 maart tot en met zaterdag 24 maart. Het thema van deze week is: Psychiatrie is van ons allemaal. Een trauma ook!

Toelichting op het thema

We hebben voor dit thema gekozen omdat vrijwel iedereen met de psychiatrie te maken heeft of krijgt. Als patiënt, als partner, als familie, als behandelaar, op het werk. Eigenlijk overal in de maatschappij.

En de toevoeging ‘een trauma ook!’ is gekozen omdat steeds duidelijker wordt hoeveel mensen psychische klachten hebben na bijvoorbeeld misbruik, mishandeling (geestelijk en/of lichamelijk), verwaarlozing of liefdeloosheid.  

Ook allerlei aandoeningen/ziekten kunnen ontstaan die direct of indirect uit een of meer trauma’s voortkomen. Dat gaat de totale maatschappij aan.

rsz_pexels-photo-179768.jpg

Doel van de Week van de Psychiatrie

We willen goed onder de aandacht te brengen dat er zo ontzettend veel mensen met veel leed te maken hebben. We willen dit leed zien te beperken en zien te voorkomen. Acceptatie en informatie is daarbij van belang. We hopen dat door deze week meer mensen uit de maatschappij op de hoogte zijn van wat hier allemaal achter schuilgaat. Op een uitnodigende, open en prikkelende manier. Met elkaar kunnen we dan eerder en beter lokaliseren welke mensen in de knel zitten en hen hopelijk leed besparen. Leed dat anders vaak levenslang wordt meegedragen.

Via www.weekvandepsychiatrie.nl houden we u op de hoogte van alle initiatieven in het land. Hier leest u meer informatie over de gedachten achter de Week van de Psychiatrie en de ontstaansgeschiedenis.

Landelijke afsluiting van de week

Traditioneel startte de week met de Breingeindag. Uit ervaring weten we dat er veel mooie initiatieven zijn in het hele land gedurende de week. En die initiatieven eren we graag. Daarom is ervoor gekozen om in 2018 een afsluitende dag te organiseren op 24 maart, waar lokale initiatieven uit de week een plek kunnen hebben. Zodat we uit het hele land elkaar ontmoeten en inspireren met onze mooie activiteiten. Programma en locatie volgen later.

Vragen en opmerkingen kunnen naar ons ondersteunende bureau, LOC Zeggenschap in zorg. Wij zijn bereikbaar via 030 - 284 3200 en loc@loc.nl.

Hartelijke groeten,

De landelijke werkgroep Week van de Psychiatrie

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen