Gisteravond (woensdag 8 juni 2016) hebben uitblinkers in gastvrijheid de Gastvrijheidszorg Awards 2016 in ontvangst genomen tijdens een Sterrendiner in het Amsterdamse Hotel Okura. Jenneke van Veen, juryvoorzitter en voormalig hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, viel de eer te beurt de awards uit te reiken. Dit jaar deden circa 150 zorgaanbieders mee aan de ingrijpend vernieuwde audit van Gastvrijheidszorg met Sterren. Ongeveer 110 zorginstellingen kozen ervoor publiekelijk mee te dingen naar de awards. LOC feliciteert de winnaars van harte, en wil iedereen die meedeed en bijgedragen heeft aan de awards bedanken voor hun aandacht hiervoor.

Vier winnaars

Zorgcentrum DrieMaasHave van Argos Zorggroep in Maassluis heeft in de categorie Verpleging & Verzorging de Gastvrijheidszorg Award 2016 gewonnen. Bernhoven in Uden is het ziekenhuis dat zich, net als in 2014, een jaar lang het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland mag noemen. De award in de categorie GGZ is zowel voor Zon & Schild in Amersfoort als de locatie Epen van U-center.

Twee keer nummer 1 GGZ

Het is voor het eerst dat 2 zorglocaties in dezelfde categorie op de eerste plaats eindigen. De jury vindt dat Zon & Schild de eerste prijs verdient als reguliere GGZ-instelling. Niet alle GGZ-cliënten kunnen zich de luxe omgeving als U-center veroorloven. Zon & Schild heeft laten zien dat zij voor al die andere cliënten gastvrije zorg op maat kan leveren. Deze instelling creëert een veiliger leefomgeving, een prettiger verblijf en maakt keuzevrijheid en autonomie van de patiënt mogelijk. U-center levert zeer goede en op maat gesneden gastvrije zorg. De combinatie van een luxe leefomgeving en excellente hotelzorg levert een wezenlijke bijdrage aan het herstelproces.

Hulpmiddel om gastvrije zorg te verbeten

Een opvallende tendens is dat steeds meer zorginstellingen het auditsysteem gebruiken als intern hulpmiddel om de gastvrijheidszorg te verbeteren. Zo kozen dit jaar ruim 40 instellingen voor een nulmeting, waarbij de volledige audit doorlopen wordt maar de zorginstelling de resultaten alleen intern gebruikt.

Uitslagen

In totaal waren tien zorgcentra genomineerd voor de Gastvrijheidszorg Awards, evenals vijf ziekenhuizen en eenzelfde aantal GGZ-locaties. De uitslagen zijn als volgt:

Categorie Verpleging & Verzorging

1. DrieMaasHave (Argos Zorggroep) in Maassluis

2. Zandley (Stichting Schakelring) in Drunen

3. Antonius Abt (Surplus Zorg) in Terheijden

4. Buitenveldert (Cordaan) in Amsterdam

5. De Schutse (Treant Zorggroep) in Coevorden

6. Eikendonk (Stichting Schakelring) in Waalwijk

7. De Vijverhof (Zorggroep Drenthe) in Assen

8. De Paasbergen (Treant Zorggroep) in Odoorn

9. De Wester Es (Zorggroep Drenthe) in Beilen

10 Cornelia Hoeve (Zorggroep Hof en Hiem) in Eesterga


Categorie Ziekenhuizen

1. Bernhoven in Uden

2. Westfriesgasthuis in Hoorn

3. Reinier de Graaf Gasthuis in Delft

4. Isala Zwolle

5. Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Dordwijk in Dordrecht


Categorie GGZ

1. Zon & Schild (GGz Centraal) in Amersfoort

1. U-center locatie Epen

2. Kliniek LBV (Vincent van Gogh) in Venray

3. Burgemeester Roelenweg (Dimence) in Zwolle

4. RGC Ouderen Doetinchem (GGNet)

Waarderingssysteem

Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. De waardering komt tot stand via interne beoordelingen van management, cliëntenraad, cliënten, medewerkers, vrijwilligers en familieleden en daarnaast via twee bezoeken door externe auditeurs, waarvan één onaangekondigd bezoek. Gastvrijheidsaspecten die worden beoordeeld zijn onder meer ambiance, bejegening, beleid, eten & drinken, faciliteiten en klantvriendelijkheid.

Sterrengids Gastvrijheidszorg

De resultaten van de audits zijn te vinden in de Sterrengids Gastvrijheidszorg 2016, waarvan het eerste exemplaar tijdens het Sterrendiner is uitgereikt aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS. Alle gegevens uit de gids worden ook gepubliceerd op www.gastvrijezorg.nl. De gids is op deze website eveneens te bestellen.

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers van Gastvrijheidszorg met Sterren zijn LOC Zeggenschap in zorg, Gastronomisch Gilde en B+B Vakmedianet, uitgever van onder meer Gastvrije Zorg, Zorginstellingen, Boardroom ZORG en Kwaliteit en veiligheid in Zorg (KiZ). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de partners Bidvest Deli XL, Distrivers, FrieslandCampina, Unilever Food Solutions, Verscentrum Nederland en Zwanenberg Food Group.

Steeds meer aandacht voor gastvrijheid

Utrechtse Jaarbeurs deed in 2015 onderzoek naar hoe zorgorganisaties omgaan met 'gastvrijheid'. Wat doen ze ermee? En hoe? Daaruit kwam naar voren dat hier steeds meer aandacht voor is. En ook dat er nog een aantal uitdagingen overwonnen moet worden. Die liggen met name op het personele vlak. Want er valt vooral meer te doen als het gaat om een verdere bewustwording. Als alle werkers in de zorg zich nog bewuster worden van het belang van gastvrijheid voor cliënten, dan heeft dat een direct effect op hoe cliënten worden bejegend. En 'echt luisteren naar de klant', zodat je echt 'zorg op maat' kunt bieden, blijkt steeds het terrein waarop nog veel resultaat behaald kan worden. LOC heeft, naarmate het succes van 'gastvrijheid in de zorg' toenam, dan ook steeds benadrukt dat het bij 'gastvrijheid' om veel meer gaat dan alleen goed eten en drinken en een gezellige sfeer. 'Gastvrijheid' zit in alles en dus vooral ook in de manier waarop er met jou als cliënt wordt omgegaan. In hoeverre voel je je echt gezien en gehoord? Dat is veelal een lastige, want zoals ook dit onderzoek laat zien: slechts 46% van de ondervraagden denkt precies te weten wat de cliënt wil...

'Gastvrijheid' mag zich dus verheugen in een toenemende belangstelling en een steeds actievere houding van zorgorganisaties om er echt werk van te maken. Of dat in het leven van alledag ook werkelijk lukt, is vooral aan de cliënt om te bepalen. Voor nu steunen de uitkomsten van het Jaarbeursonderzoek LOC in de verwachting dat de stappen die in de afgelopen 10 jaar zijn gezet tot nog meer resultaten zullen leiden. 

Masterclasses 'Samen gastvrijheid creëren'

Wie graag op een praktische manier meer wil doen met 'Gastvrijheid in de zorg' is van harte welkom op de masterclasses 'Samen gastvrijheid creëren' (voor de sectoren GGz, V&V en Verslavingszorg). Die worden gehouden op 21 juni, 27 september, 11 oktober en 8 november. Het is een effectieve manier om samen met andere zorgorganisaties te leren hoe je op allerlei manieren kunt werken vanuit principes van 'Gastvrijheid'. Lees hier meer daarover.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen
#inside_header { margin-left: auto;} .ningbar-userLinks { margin-left: 1px;}