Het winternummer van LOC tijdschrift Zorg & Zeggenschap is uit! Een dezer dagen zal dit nummer bij abonnees en LOC-leden in de bus vallen.

Stappen zetten naar menselijke zorg

De jaarwisseling van 2017 naar 2018 is aanstaande. Een overgangsperiode. Ook met de zorg lijken we in een overgangsperiode te zitten, tussen bedrijfsmatig ingerichte zorg en meer vanuit de menselijke maat georganiseerd zorg. Een periode van zorg georganiseerd vanuit protocollen, wetten en toezicht naar zorg waar meer ruimte is voor aandacht, warmte en menselijkheid.

LOC werkt hier al sinds 2009 aan vanuit de visie Waarde-volle zorg. En hoopt dat er in 2018 grote stappen gezet gaan worden richting een menselijke zorg. De artikelen in dit nummer geven een mooi beeld van hoe cliëntenraadsleden, vrijwilligers, ondersteuners en anderen uit het LOC netwerk hier op vele manieren aan bijdragen. 

Lees direct een aantal interessante artikelen via de linkjes in dit nieuwsbericht. LOC-leden en abonnees kunnen het hele tijdschrift downloaden onderaan deze pagina.

In dit nummer

Verhalen van wat mensen in de praktijk meemaken, helpen bij het realiseren van menselijke zorg. In dit winternummer staan weer veel artikelen over activiteiten van LOC waarbij ruimte is voor mensen om te vertellen wat zij echt belangrijk vinden:

  • Het laatste deel van de serie over Grootschalig Luisteren naar ouderen met aandacht voor de evaluatie van het project
  • Verslag van het congres Waarheidsvinding in het jeugdrecht
  • Impressie van het congres voor cliëntenraden (vvt) Werk in Uitvoering! 
  • Vooruitblik op de Week van de Psychiatrie 19-24 maart, georganiseerd samen met ervaringsdeskundigen 
  • Verslag van bijeenkomst over wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, werkconferentie 'De Rij Voorbij'  
  • Toelichting op de medezeggenschapsmethode Cliënt-actieonderzoek  
  • Cliëntenraadsleden vertellen over hun werk. Deze keer het verhaal van een raadslid van Zorggroep Groningen over 'Veel luisteren en kritisch denken' in de nieuwe rubriek Cliënt-en-raad  
  • Wolter Koster, lid van het Adviesforum van LOC, blikt terug op de ontwikkeling van LOC naar een netwerkorganisatie tijdens de afgelopen drie jaren in het artikel 'De transformatie was groot maar succesvol'
  • Vanuit het LOC-netwerk een interessant verhaal van een mentor, verbonden aan de Stichting Mentorschap, over zijn mentorschap in de GGz

Ook berichten we over veranderingen in de zorg en de rol van LOC als netwerk daarbij in de artikelen: '2018: naar menselijke zorg, veranderingen in zorg en welzijn' en '2 miljard extra voor verpleeghuiszorg'

Nieuwe locatie

LOC verhuisde per 1 december naar een nieuwe locatie. Deze past beter bij de groei en bloei van LOC als netwerkorganisatie: "We kunnen mensen nu welkom heten zoals wij dat willen". Lees meer hierover in het artikel 'LOC verhuisd'

En verder:

Katern Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg

Uiteraard presenteren we in het hart van dit nummer weer het katern over de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’. Met dit keer informatie over onder meer het landelijke congres in november jl., interview met een bewoner van zorgorganisatie Topaz en cliëntenraad Vrijwaard organiseerde een avond over Radicale Vernieuwing (zie ook hieronder).

 

Veel leesplezier en een goed, gezond en gelukkig 2018 gewenst! 

Op de hoogte blijven

Via onze gratis wekelijkse e-mail nieuwsbrief blijft u op de hoogte over actuele ontwikkelingen rondom waarde-volle zorg en medezeggenschap en activiteiten van LOC. Wie minder vaak de nieuwsbrief wil ontvangen kan zich ook gratis abonneren op de maandelijkse e-mail nieuwsbrief. Bovendien is er een aparte LOC Jeugd e-mail nieuwsbrief (periodiek).

In de inspiratiegids voor cursussen en trainingen van LOC staat een overzicht van de vaak op maat aangeboden opleidingen van LOC voor cliëntenraden en ondersteuners. 

LOC biedt veel gratis opleidingen aan voor cliëntenraadsleden zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. In het voorjaar van 2018 biedt LOC weer vijf keer op verschillende locaties in het hele land de basiscursus 'Medezeggenschap in theorie en praktijk' aan. 

Zorg & Zeggenschap downloaden

LOC-leden en losse abonnees kunnen het tijdschrift ook meteen downloaden. Daarvoor heb je een profiel nodig voor dit sociaal platform en dien je daarmee inlogd te zijn.*
Ben je ingelogd: download dan het tijdschrift.

Ben je wel lid van LOC, maar heb je nog geen inlogmogelijkheid?
Een profiel aanmaken aanmaken kan in een paar stappen en leggen we uit via een filmpje. Of lees eerst meer informatie over het platform.

* Je inlog is gekoppeld aan de leden-publicatiespagina. Bij het maken van je profiel kun je aangeven dat je lid of abonnee bent. LOC zorgt er dan automatisch voor dat je via je inlog het tijdschrift kunt downloaden. Heb je nog niet aangegeven dat je lid of abonnee bent, stuur dan graag even een e-mail naar abonnees@loc.nl. Met daarin het e-mailadres dat gekoppeld is aan je profiel, de naam van de cliëntenraad, de plaatsnaam en de locatie van de zorginstelling. Dan koppelt LOC je profiel aan je lidmaatschap/abonnement.

Eerdere edities & abonnementen

Ga naar eerdere edities van "Zorg & Zeggenschap".

Een abonnement kost € 50,- per jaar. Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. Neem hiervoor contact op met LOC Zeggenschap in zorg tel. (030) 284 32 00 of e-mail: abonnees@loc.nl. Zorg & Zeggenschap verschijnt ook op (daisy-)cd; hiervoor gelden dezelfde voorwaarden en kosten als voor een (extra) abonnement.

Meer over Radicale vernieuwing Laatste ontwikkelingen, bijeenkomsten, publicaties, deelnemers en meer vind je op www.radicalevernieuwing.nl.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen