Vorig jaar nam Henry Bosman deel aan een retreat (retraite) met als thema zingeving bij een Enik, centrum voor herstel, scholing en ontwikkeling voor mensen met psychische uitdagingen in Utrecht. Vijf dagen met verschillende soorten bijeenkomsten met thema's als: ‘Verlangen naar meer zin’, ‘Crisis als kans’. Ook waren er onder meer een stiltewandeling en mindfulness-groepen.

Retraite

Bosman is een van de mensen die meedacht over de LOC-visie 'waarde-volle zorg' vanuit zijn ervaring met verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Hij vertelt: "Al een tijdje liep ik rond met vragen als: waar komt nu, op m'n 56e, m'n leven eigenlijk op neer? Met een open houding en hoop ben ik aan de retraite begonnen. Hoop op iets meer zicht op wat voor mij zingevend in m'n leven is. Een eerste stap." Na drie maanden terugkijkend op de retraite ervaart hij dat zijn gevoel van levenskwaliteit er merkbaar (ook concreet) een stuk op vooruit is gegaan. "Er is (weer) meer 'zin in' een toekomst. Zin in het/mijn leven."

Ervaringsdeskundigen

Enik Recovery College in Utrecht is geïnitieerd door mensen die ervaringen hebben met geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Ervaringsdeskunigen (van horeca, keuken, technische dienst en administratie tot aan de dienstverlening zoals het cursusaanbod) runnen het centrum voor honderd procent.

Uitgaan van potentie en kracht

Enik ontstond uit onvrede met de benaderingswijze van veel ggz-/verslavingszorgprofessionals. Bosman vertelt dat professionals, hoe oprecht bedoeld ook, als visie hebben dat de professional weet wat jou kan helpen. "Die heeft er immers voor geleerd. Er wordt in die vormen van hulp ook steeds uitgegaan van een 'diagnose', waaraan of waartegen gewerkt moet worden. In plaats van primair uit te gaan van iemand zijn potentie en kracht. In veel hulpverleningsrelaties ontstaat daardoor afstand. Dat kan tot onbegrip en frustratie bij 'de cliënt' leiden."

Lees meer over de retraite en Enik in het artikel uit het LOC tijdschrift Zorg & Zeggenschap: centrum voor herstel, scholing en ontwikkeling voor mensen met psychische uitdagingen.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen