Clemens Lambermont (87 jaar), onder meer lid van de Raad van Ouderen en Lenie de Leeuw (79 jaar), onder meer vrijwilliger bij het ouderen- en mantelzorgplatform GENERO, ondersteunen thuiswonende ouderen in Zeeland. Vanuit hun ervaring geven zij tips aan zorg, welzijn en gemeenten, over het bij ouderen beter bespreekbaar maken van palliatieve zorg. 

Verbinding

Tijdens een landelijke bijeenkomst over ouderenzorg kwam Agora, waarmee LOC samenwerkt rondom het Pact voor de ouderenzorg, in contact met Clemens en Lenie. Twee zeer vitale ouderen die actief zijn in de belangenbehartiging en ondersteuning van ouderen. Agora, die de lokale samenwerking tussen zorg en welzijn voor palliatieve zorg wil bevorderen, sprak uitgebreid met beiden over hoe zij de verbinding tussen ouderenzorg en palliatieve zorg in de praktijk ervaren.

Voorlichting hard nodig

Clemens en Lenie geven aan blij te zijn met de brief van de minister uit november 2018, waarin staat dat palliatieve zorg bekender moet worden. “Dat is hard nodig”, vinden beiden. “Kijk”, zegt Clemens: “Wat euthanasie is, weten mensen. Palliatieve sedatie is voor sommigen ook nog wel bekend, maar dan houdt het op. En als je over palliatieve zorg begint, krijg je vaak als reactie: ‘dat gaat alleen over de laatste tien dagen’. Dat is het beeld! Dat moet eerst van tafel. Want dat palliatieve zorg al ingezet kan worden als iemand ongeneeslijk ziek wordt of kwetsbaar is door ouderdom, is nu gewoon niet bekend. En dat maakt dat mensen onnodig kunnen worstelen met zingevingsvragen. Of dat mantelzorgers overspannen raken en er niet meer kunnen zijn voor hun naasten.”

Bespreekbaar maken

Zij adviseren om het thema onder meer bespreekbaar te maken via ouderenbonden. Lenie: “Het moet wel in taal aansluiten bij de ouderen. De zorg zit vol jargon. Laatst was ik bij een oudere vrouw die nog thuis woont, en ik vroeg haar hoe het ging. ‘Wel goed’, zei ze. ‘Er was hier gisteren een ‘kaasmanusje’ van de gemeente. Deze vrouw had geen flauw idee dat ze was bezocht door een ’casemanager’, laat staan dat ze een idee had wat zo iemand voor haar zou kunnen doen.” Daarom vinden beiden het zo belangrijk dat er met ouderen gesproken wordt. Lees het volledige interview met Lenie en Clemens in de nieuwsbrief van februari 2019 van Agora...

Meer informatie

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen