Vrijwillige bijdrage waskosten GGz instellingen.

In de recente berichtgeving over de indexering van de waskosten heeft het LOC het over de vrijstelling voor degenen die op 1 januari 2009 in een verzorgings/verpleeghuis verbleven. Maar dat is niet volledig. Het gaat om de mensen die toen in een AWBZ-instelling verbleven. Het ging immers destijds om een wijziging van de AWBZ per die datum. De vrijstelling geldt dus ook voor de mensen die in een GGz Wlz-instelling verblijven. Zie ook de brief van de minister destijds en de tekst van de LOC-NIBUD richtlijn. Kan dit aangevuld worden?

Graag,

Piet.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Reacties

 • Dank. Ja, die stukken ken ik. Maar punt 3 van de brief van de Minister gaat wel degelijk over het wasgeld.

  Groet,

  Piet.

 • De regeling voor de waskosten gold echt alleen voor bewoners van verzorgingshuizen. Het was geen Awbz-regeling. De verzorgingshuizen kenden voorheen een financiering via de provincies. Eind jaren 90 zijn ook de verzorgingshuizen onder de Awbz gekomen. De voorloper van het Zorginstituut gaf jarenlang twee boekjes uit: 'daar heeft u recht op in een Awbz-instelling' en 'daar heeft u recht op in een verzorgingshuis'. Het verzorgingshuis kende andere regelingen dan alle andere Awbz-instellingen (verpleeghuizen, GGz-instellingen en gehandicaptenzorg. Zoals voor het wassen van de kleding. In verzorgingshuizen werd het wassen van de kleding betaald uit de Awbz. En bestond er een regeling dat mensen geld terug kregen als zij zelf hun kleren wasten. In de andere Awbz-instellingen moesten mensen zelf betalen voor het wassen van hun kleren. Alleen als zij door hun ziekte of aandoening vaker dan gebruikelijk schone kleren aan moeten dekte de Awbz dat (nu de Wlz). In 2009 zijn de regelingen voor verzorgingshuizen en de overige Awbz-instellingen gelijk getrokken. Sinds 2009 moeten alle cliënten in Awbz-Wlz-instellingen zelf het wassen van hun kleren betalen. Tenzij ze vaker schone kleren aan moeten door hun ziekte of aandoening. Alleen mensen die toen al in het verzorgingshuis woonden hoefden niet te betalen voor het wassen van hun kleren. 

  • Dank voor de reactie. Maar... In de brief van de Minister van SoZa en W van 23 december 2008 (Tweede Kamerstuk 2008/2009 nr. 29689) en andere beleidsstukken van die tijd lees ik toch wat anders. Graag Uw reactie.

   • De brief van sociale zaken gaat over zak- en kleedgeld. De vraag of mensen die in een zorginstelling wonen voldoende geld hebben om rond te komen. Het kabinet concludeerde dat mensen genoeg overhielden. Ik herinner mij dat LOC toen aangegeven heeft dat dat bij veel mensen niet het geval was. In de brief van sociale zaken staat dat veel zorgorganisaties de waskosten niet doorberekenden. Maar zij mochten dat wel. In de GGz gebeurde dat minder vaak dan in de verpleeghuizen.

    Maar zoals gezegd mochten instellingen de kosten in rekening brengen. Ik heb de stukken uit die tijd bewaard. De pakketbeheerder (toen CVZ, nu Zorginstituut Nederland geheten zei daarover het volgende:

    Brochure 'daar heeft u recht op in een verzorgingshuis' tot 2009: 

    De kosten van het wassen van beddengoed, linnengoed en ondergoed komen voor rekening van het verzorgingshuis. Ook het wassen van bovenkleding -voor zover machinewasbaar - komt voor rekening van het verzorgingshuis. Het wassen is een dienst die het verzorgingshuis verleent, maar het is ook mogelijk dat u met het verzorgingshuis afspreekt om de was van de bovenkleding zelf te doen (of te laten doen). Dan krijgt u van het verzorgingshuis een maandelijkse tegemoetkoming.

    Brochure 'daar heeft u recht op in een Awbz-instelling' tot 2009 (GGz, verpleeghuizen, gehandicaptenzorg):

    In AWBZ-instellingen valt het wassen van ondergoed en bovengoed niet onder de verstrekkingen. Een uitzondering hierop vormen de meerkosten als gevolg van een aandoening of ziekte. Bijvoorbeeld wanneer kleding extra snel vuil wordt door incontinentie. In dat geval komen de meerkosten van het vaker dan normaal wassen van ondergoed en/of het wassen/stomen van bovengoed ten laste van de instelling. Voor bewoners van een instelling voor verstandelijk gehandicapten geldt bovendien dat de kosten van het wassen/stomen van bovengoed eveneens ten laste van die instelling komen, als het gaat om kleding die door de instelling is verstrekt. De kosten van het wassen van een dekbed behoren tot de verstrekking.Het maakt niet uit of u een eigen dekbed gebruikt of een dekbed of dekens van de instelling.

    In de brochure die vanaf 2009 geldt: 'daar heeft u recht op in een Awbz-instlelling' staat;

    De instelling betaalt geen kosten voor het wassen, drogen, strijken en stomen van uw kleding. Behalve als uw kleding extra vaak moet worden gewassen. Bijvoorbeeld omdat u spuugt door uw aandoening. Met extra vaak wassen wordt bedoeld: onderkleding, overhemden en shirts meer dan één keer per dag. Overige kleding vrijwel iedere dag. De instelling betaalt wél de kosten voor wassen, drogen, strijken en stomen bij kleding die van de instelling is. Bijvoorbeeld krab-pakken en scheurpakken. Let op! Woont u in een verzorgingshuis? En woonde u ook al op 31 december 2008 in een verzorgingshuis? Dan betaalt het verzorgingshuis de kosten voor het wassen, drogen en strijken van uw kleding.

    Destijds heb ik bij de besprekingen hierover gezeten. En dit is ook zoals het toen besproken is.

     

     

     

Deze reactie is verwijderd

Zoeken & Vinden

  Plaats iets op het prikbord (verschijnt ook op de Praat mee! pagina)

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen