Een 'waarde-vol leven' kan voor verschillende mensen iets heel anders betekenen. Bij sommige voorbeelden daarvan, zoals we die ook in deze rubriek 'Waarde-vol leven in beeld' laten zien, is het meteen duidelijk dat dat voorbeeld gaat over iets dat belangrijk voor iemand is. Maar waarden van mensen en de waarde van dingen of situaties in het leven van mensen zijn vaak ook niet meteen zichtbaar.
 
Één waarde, verschillende betekenissen
Zo is 'vrijheid' voor veel mensen een belangrijke waarde in het leven. Maar vrijheid kan in heel verschillende omstandigheden ook heel iets anders betekenen. En dan kan er vrijheid schuilen in dingen en situaties die niet vanzelfsprekend lijken. Als je vanuit je eigen ideeën over vrijheid iemand iets over vrijheid hoort zeggen, voor wie dat heel iets anders betekent, kun je niet altijd meteen zien hoe vrijheid voor dié mens eruit kan zien. Zo zegt Ricardo in onderstaande filmpje bijvoorbeeld:
 
"Ze gaven mij heel veel vrijheid, door tegen mij te zeggen: Ricardo, je mag een half uur zelfstandig naar buiten, we vertrouwen erop dat je je na een half uur komt melden."
 
Leefomstandigheden
Veel mensen zouden een regel over hoe lang je zelfstandig naar buiten mag ervaren als een beperking in hun vrijheid. Maar voor Ricardo is dat anders. Hij zegt daarover:
 
"Dat heeft me enorm geholpen om ook mijn zelfstandigheid en mijn vrijheden te kunnen uitbreiden. Het is heel fijn dat de groepsleiding daarin heeft kunnen helpen."
 
Uit het filmpje wordt duidelijk dat deze regel voor Ricardo belangrijk is, omdat op het moment dat hij die kan naleven, hij kan werken aan een nog weer grotere vrijheid. Namelijk dat hij zijn leven zelfstandig kan leiden. Iets dat nog lang niet voor alle jongeren vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld doordat zij te maken hebben (gehad) met problemen thuis, op school of op het werk. De omstandigheden waarin iemand verkeert, zijn dus cruciaal om bij stil te staan, als je nadenkt over wat voor iemand belangrijk is om hem daarbij te ondersteunen.
 
 
Deze film is gemaakt in het kader van het landelijk programma Professionalisering Jeugdhulp en Jeugdbescherming (PJ&J), waaraan LOC bijdraagt.
 
Regels die vrijheid geven
Ricardo krijgt via de plek waar hij woont zelfstandigheidstraining, die voor hem dus heel waarde-vol is. Want die draagt eraan bij dat hij iemand kan zíjn in onze samenleving. En aan dat hij op eigen initiatief zijn bed uit weet te gaan, om op tijd op zijn werk te komen. Werk dat hem een inkomen verschaft om de rekeningen te betalen. Dat hij zelf zijn leven weet te rooien, doet er voor hem toe. Vanuit die situatie en blik op het leven zijn dus ook dagelijkse dingen leren zoals boodschappen doen, koken, schoonmaken (en soms wat hulp daarbij) dingen die hem kunnen helpen. Om zichzelf discipline aan te meten, minder afhankelijk van anderen te hoeven zijn en zo een waarde-vol leven te kunnen leiden.
 
Wat Ricardo hier zoal bij hielp?
"Respect hebben voor en luisteren naar groepsleiding. Mijn dingen leren, mijn taken doen."
 
"Doordat groepsleiding, leerkrachten heel reëel naar mij waren, heeft dit me geholpen om een echt beeld van de wereld te schetsen."
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • Een echt beeld van de wereld schetsen, je daarmee geholpen voelen; geweldig!

Deze reactie is verwijderd

Waarde-vol leven?

Je leven leven op een manier dat je kan doen wat jij belangrijk vindt. Ook als je (veel) zorg nodig hebt. Dat is dan 'waarde-volle zorg'.

Onder de bezielende leiding van LOC-directeur Yvonne van Gilse (1960-2014), kwam de visie op 'waarde-volle zorg' in 2009 tot stand. Hier lees je in haar woorden waar het in die visie daadwerkelijk over gaat. Zodat iedereen een waarde-vol leven kan leiden.

Ook een sprekend voorbeeld?

Op deze pagina staan bijdragen van verschillende mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan hier bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een voorbeeld delen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een voorbeeld van waarde-vol leven plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een voorbeeld plaatsen maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Bijdragen die hier gedeeld worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Deel een voorbeeld van waarde-vol leven

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen