Op 28-jarige leeftijd brak Hans van der Knijff zijn rug. Hij zakte door zijn benen en viel van het dak, dat kwam door een bloedprop in zijn hoofd. Het was toen 1988 en zijn dagritme werd voor een groot deel bepaald door de thuiszorg. Mede door de inzet van zijn werkgever behield hij wel zijn baan. De combinatie zorg en werk was erg lastig. 

Invoering persoongebonden budget

In 1995 werd het persoonsgebonden budget (pgb) ingevoerd. Van der Knijff kreeg zijn pgb in 1996. Het maakte voor hem mogelijk om zijn kantoorfunctie bij KPN op te geven en te beginnen aan een nieuwe baan bij Per Saldo, de belangenvereniging van pgb-houders. Hij geeft voorlichting en cursussen door het hele land.

Een werkdag

Hans vertelt voor een interview met de krant Trouw hoe een werkdag er voor hem uitziet. Als hij 's morgens vroeg op pad moet, regelt hij dat de hulp om kwart voor zes voor de deur staat. Om vervolgens twee uur later in zijn aangepaste bus te stappen. "Als hij naar Heerlen rijdt omdat hij daar een cursus geeft, dan huurt Van der Knijff een lokale zzp'er in. "Die komt dan naar me toe om me in het busje te helpen. Rij ik 's nachts weer naar huis, dan bel ik de hulpverlener in mijn woonplaats en vraag of hij na twaalven klaar wil staan. Dat is de meerwaarde van het pgb. Zonder het eigen budget had ik nooit kunnen werken. Ik moet nog negen jaar tot mijn pensioen. Dan heb ik 51 jaar gewerkt. Stel dat ik geen pgb zou hebben, dan had ik veertig jaar niet kunnen werken.""

Inventief zijn om zorg te regelen

Hans vertelt verder aan Trouw dat het de laatste tijd lastiger is een beschikbare zzp'er te vinden. "De personeelsschaarste in de zorg werkt namelijk door bij de pgb-houders, die zelf ook werkgever zijn. "Je ziet vooral de laatste paar jaar dat de markt van verpleegkundigen en verzorgers opdroogt. Je moet daarom inventief zijn, kijken hoe je op een andere manier zorg kunt regelen."

Die inventiviteit leidde ertoe dat een vrouw met een katheter de hulp van de buurt in schakelde. Ze moet zes keer per etmaal een katheter verwisselen. "Probeer maar eens zes maal per 24 uur iemand te krijgen. Ik adviseerde haar naar de uroloog te stappen, het probleem te bespreken en ervoor te zorgen dat zes mensen uit de wijk een cursus krijgen om te katheteriseren."

Deze mensen hadden geen enkele medische achtergrond, maar dat hoeft ook niet. Ook partners van patiënten krijgen geregeld zo'n cursus. "Dat heet een autorisatie. Mensen krijgen een spoedcursus bij de uroloog, waarna ze bevoegd zijn om één handeling bij één patiënt te verrichten. Zo heeft de vrouw zes personen laten opleiden die ze nu via het pgb kan inhuren.""

Meer informatie

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Waarde-vol leven?

Je leven leven op een manier dat je kan doen wat jij belangrijk vindt. Ook als je (veel) zorg nodig hebt. Dat is dan 'waarde-volle zorg'.

Onder de bezielende leiding van LOC-directeur Yvonne van Gilse (1960-2014), kwam de visie op 'waarde-volle zorg' in 2009 tot stand. Hier lees je in haar woorden waar het in die visie daadwerkelijk over gaat. Zodat iedereen een waarde-vol leven kan leiden.

Ook een sprekend voorbeeld?

Op deze pagina staan bijdragen van verschillende mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan hier bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een voorbeeld delen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een voorbeeld van waarde-vol leven plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een voorbeeld plaatsen maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Bijdragen die hier gedeeld worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Deel een voorbeeld van waarde-vol leven

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen