Yvonne van Gilse (1960-2014)

Yvonne was tussen 2006 en 2014 directeur van LOC Zeggenschap in zorg.
In die periode ontwikkelde LOC haar visie op een radicaal ander zorgsysteem. We zijn die visie 'waarde-volle zorg' gaan noemen. Hieronder vertelt Yvonne waarom. 

"We doen alsof we alles in de zorg kunnen meten en ordenen, maar uiteindelijk gaat het om het hart voor mensen in de zorg. Welke waarde hebben mensen voor je. Dat voel je in je hart.
Laat duidelijk zijn dat alleen in de zorgrelatie, in contact met mensen, je goede zorg tot stand kunt brengen en ervaren.
Door uit te gaan van wat van waarde is voor mensen zodat zij – ondanks hun beperkingen – een betekenisvol leven kunnen leiden.

Kwaliteit van zorg zit niet per definitie in een systeem. Het systeem moet de voorwaarden scheppen om tot kwaliteit te kunnen komen en het moet kwaliteit niet belemmeren. LOC heeft daarbij altijd gehamerd op het belang van verbeterinformatie. Niemand schiet er iets mee op als je in de zorg meet zonder de ambitie om met de gegevens verder aan de slag te gaan.Wat betreft de toekomst van kwaliteitszorg zal het spannend zijn of het ons lukt om te accepteren dat ieder mens zijn eigen pad mag lopen. In 'waarde-volle zorg' kies je voor ieder mens, is er ruimte voor diversiteit. Je maakt keuzes op basis van wat voor de cliënt van waarde is. Dat kun je alleen ontdekken door voortdurend in gesprek te zijn met die cliënt. Luister vooral goed naar wat de cliënt je vertelt en stel de juiste vragen. En ga vervolgens samen na wat dit kan betekenen voor wat je als medewerker in de zorg doet. Als professional breng je daarbij zowel je professionaliteit als je eigen identiteit, je eigenwaarde in. Je brengt je hart in de zorg.'


Kijk hier naar een filmpje, waar Yvonne uitlegt wat het verschil is tussen 'waarde-volle zorg' en dat wat het kabinet wil: 'uitgaan van wat mensen nog zelf kunnen'.

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen